Tegenwoordig stappen steeds meer particulieren en bedrijven over op zonnepanelen. En dat is ook eigenlijk niet zo gek, in een tijd waarin alles alleen maar duurder wordt, willen we immers graag besparen op de maandelijkse uitgaven. Sommige uitgaven hebben we zelf in de hand, maar dat geldt niet voor alle uitgaven, denk bijvoorbeeld aan energie. We kunnen deze maandelijkse uitgave niet uit de weg gaan, maar we kunnen er wel op besparen. U kunt bijvoorbeeld op deze kostenpost besparen door over te stappen op de welbekende zonnepanelen. De blauw gekleurde panelen duiken steeds vaker op, zowel op woningen als op winkelpanden en kantoorgebouwen.
Nu zult u wellicht denken, in ons land schijnt over het algemeen niet gedurende het hele jaar de zon. Zeker waar, maar zonnepanelen hebben niet altijd zonlicht nodig, de blauw gekleurde panelen produceren namelijk ook energie op bewolkte dagen. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. In de winter produceren de zonnepanelen minder energie, vanwege het feit dat het in de ochtend later licht is en in de avond eerder donker. Er wordt overgeschakeld naar het net wanneer er onvoldoende energie uit (zon)licht kan worden gehaald.
Werking van zonnepanelen
Elektrische stroom wordt door de energie van invallend zonlicht op gang gebracht. De volgende factoren zijn van invloed op de opbrengst: het oppervlak (zowel de grootte als de wijze van bevestiging van de zonnepanelen), de hellingshoek, de hoeveelheid opvallend zonlicht, het opslagsysteem (wanneer deze vol is, werkt het paneel voor niks, want er kan geen energie meer bij) en de plaatsing van het zonnepaneel (doorgaans op het schuine dak, aan de zuidelijke kant). Een meedraaiend zonnepaneel zorgt voor de grootste productie, deze vangt immers de hele dag zonlicht. Wordt er geen meedraaiend paneel geplaatst? Zorg dan voor een hellingshoekgraad tussen de 25 en 45.
Voordelen van PV-panelen
Er zijn veel voordelen verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen. De blauw gekleurde panelen bieden u de gelegenheid te besparen op uw energierekening; stroom uit zonlicht is namelijk gratis. Er is bovendien geen gas of olie en er zijn geen kolen voor nodig. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en vertragen zodoende de opwarming van de aarde. De panelen zijn bovendien geruisloos, onderhoudsvrij, veilig en duurzaam. De hoge aanschafprijs en het feit dat zonnepanelen variabele energie produceren vormen nadelen van de zonnepanelen. De panelen nemen daarnaast een deel van uw dak in beslag. De waarde van uw woning zal echter stijgen dankzij de plaatsing van zonnepanelen. De belangrijkste grondstof van zonnecellen, silicium (waarvan het hoofdbestanddeel zand is), is het meest voorkomende element op aarde en zal dus niet snel opraken. .
Rendement van zonnestroom
De energie van het invallende (zon)licht brengt elektrische stroom op gang. De opbrengst is van een aantal factoren afhankelijk. Het oppervlak speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol (zowel de grootte van de panelen, als de wijze waarop de panelen zijn bevestigd). De opbrengst of de hoeveelheid elektrische stroom is bovendien afhankelijk van de hellingshoek. Een meedraaiend paneel zorgt voor de grootste productie, deze vangt immers gedurende de hele dag zonlicht. Indien u niet voor een meedraaiend paneel kiest, zorg dan voor een hellingshoekgraad tussen de 25 en 45. De opbrengst is tot slot in belangrijke mate afhankelijk van de hoeveelheid opvallend zonlicht, het opslagsysteem en de plaatsing van het paneel; meestal op het schuine dak, aan de zuidelijke kant.
Onderhoud vaan de panelen
Er zijn veel voordelen verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen. De blauw gekleurde panelen bieden u de gelegenheid te besparen op uw energierekening; stroom uit zonlicht is namelijk gratis. Er is bovendien geen gas of olie en er zijn geen kolen voor nodig. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en vertragen zodoende de opwarming van de aarde. De panelen zijn bovendien geruisloos, onderhoudsvrij, veilig en duurzaam. De hoge aanschafprijs en het feit dat zonnepanelen variabele energie produceren vormen nadelen van de zonnepanelen. De panelen nemen daarnaast een deel van uw dak in beslag. De waarde van uw woning zal echter stijgen dankzij de plaatsing van zonnepanelen. De belangrijkste grondstof van zonnecellen, silicium (waarvan het hoofdbestanddeel zand is), is het meest voorkomende element op aarde en zal dus niet snel opraken. Bekijk installateurs in Amsterdam, Rotterdam, Den haag en Zwolle.