Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind u een aantal veelgestelde vragen rondom het thema zonnepanelen. Heeft u zelf een vragen over zonne-energie en staat deze niet in onderstaand lijstje? Neem dan contact op met de klantenservice.
Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?
Zonnepanelen kunnen gemonteerd worden op het dak van uw woning, ofwel aan uw gevel, ofwel op het dak van uw garage. Meestal worden zonnepanelen geïnstalleerd op een hellend of plat dak. Omdat het rendement op deze manier hoger ligt dan tegen de gevel. Eigenlijk zijn zonnepanelen als gevelbekleding nog niet goed genoeg om voldoende energie af te geven. De zonnepanelen worden geïnstalleerd met behulp van dak haken die onder de dakpannen worden bevestigd. Hierop komen aluminium profielen te liggen die schuin over het dak lopen. Op deze profielen worden de zonnepanelen vervolgens bevestigd. Klik op de onderstaande afbeelding om een van deze systemen te bekijken. Dit systeem is zeer stevig gemaakt zodat u zonnepanelen zeker niet van het dak zullen waaien.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Zonnepanelen brengen het meeste op als u ze recht op het zuiden kan installeren, met een hellingshoek van 35°. Maar ook wanneer uw dak iets oostelijker of westelijker is georiënteerd leveren de zonnepanelen nog veel energie op.
Wanneer leveren zonnepanelen energie op?
Zonnepanelen hebben het meeste rendement wanneer de zon op zijn hoogst staat en er geen wolken voor de zon staan. Maar ook in de avonduren of met lichte bewolking leveren panelen nog voldoende stroom op. Wanneer de zon tijdens de winter maanden op de panelen schijnt is het rendement zelfs hoger dan in de zomer. Dit omdat de omgevingstemperatuur koeler is.
Wat leveren zonnepanelen nu eigenlijk echt op?
Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten zonnepanelen maar eigenlijk doen ze allemaal hetzelfde. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in energie. Het verschil tussen de verschillende zonnepanelen zit hem in het vermogen van het zonnepaneel, wat ze altijd uitdrukken in wattpiek (Wp). Hoe meer wattpiek een paneel heeft, hoe meer rendement per vierkante meter er opgewekt wordt. Heeft u dus bijvoorbeeld maar een klein dak tot u beschikking, dan kunt u beter kleinere zonnepanelen kopen met meer wattpieks. Deze zijn natuurlijk wel iets duurder. Wanneer u dus bijvoorbeeld een installatie van 1000 Watt plaatst op een dak dat recht op het zuiden ligt met een hellingshoek van 35° heeft u 100% rendement. Aangezien wij in een land wonen dat eigenlijk maar weinig zon heeft hebben ze bepaald dat in Nederland een rendement wordt gehaald van 85%. U haalt dus met een installatie van 1000 Watt een opbrengst van 1000 x 0,85 = 850 kWh. Dit komt neer op een energie besparing van 850 kWh x € 0,23 (kosten 1kWh bij energie leverancier) = €195,50 per jaar.
Hoe werkt de bekabeling bij zonnepanelen?
AC(wisselstroom) en DC(gelijksstroom) bekabeling voor zonnepanelen. Gebruik voor het installeren van fotovoltaïsche zonnepaneel installaties enkel leidingen die voor deze toepassing geschikt zijn. Er worden voornaamlijk 3 soorten leidingen gebruikt tijdens een installatie.
- Stringleidingen
- Gelijkstroom of hoofdleiding
- Wisselstroomleiding
Gelijkstroomleiding
De gelijkstroomleiding loopt van de omvormer tot aan de aansluitdoos of zonnepanelen.
Om een kortsluitveilige verbinding te garanderen, mag voor de plus en de min kabel geen kabel worden gebruikt waarin beide aders binnen een gemeenschappelijke isolatie of mantel lopen. éénaderige leidingen zijn hier een goede oplossing en bruikbaar. Indien er bekabeling buitenshuis loopt dient er gebruik gemaakt te worden van Solarkabels welke als voordeel hebben UV bestendig en weersbestendig te zijn. Als ook deze met metalen omhulsel welke geschikt is tegen knaagdieren.
Doorsnede bekabeling
Hoe de dikte bepalen van de gelijkstroomkabel ? Tijdens de berekenig om de dikte van de kabel te bepalen moet er ook rekening gehouden worden met het verlies op deze leiding (leidingsverlies). Hier geldt dat de spanningsval in het gelijkstroomcircuit niet groter mag zijn dan 1% t.o.v. de nominale spanning van het zonnepaneelsysteem.